Ensipuraisu LaNu -foorumista: Esikuvien voimalla eloonjäämistaidon kimppuun!

Aleksis Salusjärvi on monelle tuttu nimi. Hänet on nähty esimerkiksi Kansallisen lukutaitofoorumin asiantuntijana, Lukuliikkeen vaikuttajana sekä kolumnistina vaikkapa Ylellä. Olemme iloisia, että Aleksis pääsi avaamaan LaNu -foorumin tänään Jyväskylässä!

Salusjärvi puhui meille vapaamuotoisesti lukemisesta, sen merkityksestä ja edistämisen muodoista. Erittäin monia vinkkejä ja oivallutuksia kerättiin varmasti kuulijoiden kesken teemojen linkittymisestä kirjastotyöhön. 

Homman onnistuminen on kiinni asiakaslähtöisyydestä. Nuorille tarjota heitä kiinnostavia aihepiirejä, tekstejä ja sisältöjä. Piste. Lisäksi toteutustapa täytyy rohkeasti lähteä nuorten näkökulmasta!. Yhteistyö artistien ja innostavien ihmisten kanssa on olennaista.

Lukukeskuksen Sanat haltuun -hankkeessa ollaan pyritty kehittämään ammattikoululaisten lukemiseen liittyviä taitoja. Erityisesti tämä on kanavoitu toteutettavaksi rap-lyriikoiden kautta. 

Vetovoimaisten ja paikallisesti merkittävien artistien kanssa yhteistyö on tärkeää. Esimerkiksi Atomirotta-bändin Mikko Sarjanen on tällainen esikuva.

Ihminen voi olla subjekti täysipainoisesti vain lukutaitoisena. Vertaus liikennekäyttäytymiseen on hyvä. Tarvitsemme tiettyjä taitoja ja havainnointia, jotta pysymme hengissä liikenteessä. Tämän metaforan kautta voidaan lukutaitoakin ajatella eloonjäämistaitona.

Esimerkiksi propaganda nojaa lopulta ihmisten huonoon lukutaitoon ja tekstien kontekstoimisen vaikeuksiin. Kysymys yleisöstä on keskeinen: Kuka puhuu ja kenelle viesti suunnataan? 

Ammattikoululaisten kanssa Sanat haltuun -hankkeessa opeteltiin asiaa esimerkiksi mainosten lukemisen ja reflektoinnin kautta. Toisaalta tähän liitettynä myös rap-lyyrikoiden tekstien lukeminen edesauttaa mediakriittisen lukutaidon sisäistämistä.

Kirjastoissa on vahva käsitys lukutaidon merkityksestä ja sen tärkeydestä jo kirjastolainkin arvojen sekä tehtävien pohjalta. Haasteita meillä sen sijaan on paljon siinä, miten nuoret saadaan paremmin otettua mukaan toimintaan ja miten abstraktiot tuodaan käytäntöön.

Nuorten kokemusmaailmaan asettuvia kirjoja on tavallaan vähän. Tämä on yksi keskeinen pointti. Lukemisen pitää olla kiinnostavaa, joten myös kirjallisuuden pitää kiinnostaa nuoria ja olla lähellä elämää.

Lukeminen kannattaisi ajatella laajasti monilukutaitona ja suhtautua siihen mielikuvituksella. Mahdollisuus tunnistetaan kirjastoissa. Mutta voisiko uusia ajatuksia löytyä siitä, että ajatellaan aineistoja laajasti ja haetaan rajapintoja vielä tehokkaammin nuoria kiinnostavien mediasisältöjen kautta!

Salusjärven mukaan kirjastot ovat luontaisia paikkoja tälle kaikelle. Kirjastoilla on myös vetovoimaa, joka meidän pitää nähdä ja sisäistää. Lisäksi ihmisillä on väliä kirjastossa, sekä henkilökunnan että asiakkaiden näkökulmissa.

Esimerkiksi tiettyjen helsinkiläisten rap-possejen synty ja asemoituminen pääkaupunkiseudulle vuosikymmen kytkeytyy tiettyjen musiikkiosastojen palveluihin, henkilökuntaan ja kokoelmiin. Tässä meille taas mietittävää tulevaisuuden palveluiden suunnitteluun!

Päivän toinen osuus keskittyi yhteistyöllä luotavaan PiKen lasten ja nuorten kirjastotyön suuntaviivoihin sekä kollegoiden verkostoitumiseen. Työstä on tulossa yhteenvetoa myöhemmin ja se antaa meille paljon ensi vuoden toiminnan rakentamiseen.

1 ajatus aiheesta “Ensipuraisu LaNu -foorumista: Esikuvien voimalla eloonjäämistaidon kimppuun!”

  1. Paluuviite: Ake, Pike, Pera ja mä eli PiKe-alueen lanu-päivä Jyväskylässä – Löykkiön kirjastossa tapahtuu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.