Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

Digiajokortti syntyi keväällä 2019 ja koulutukset käynnistyivät vauhdikkaasti. Vuoden aikana saimme paljon palautetta digiajokortista, mistä olemme erittäin kiitollisia. Näin saamme kehitettyä digiajokorttia entistä paremmaksi. Vuonna 2020 digiajokorttikoulutuksia on runsaasti tarjolla. Koulutuksia tullaan tarjoamaan ainakin tämä vuosi hyvin aktiivisesti, myös pienten kuntien digiajokorttikoulutukset täydentävät koulutustarjotinta. Digiajokortin suorittamisen on voinut aloittaa vuonna 2019 ja nyt vuonna 2020 sitä voi jatkaa tai aloittaa sen suorittaminen. Tästä artikkelista löytyy tietoa siitä, missä mennään tällä hetkellä digiajokortin kanssa sekä miten ja miksi digiajokorttia kannattaa lähteä suorittamaan. Artikkelin lopussa on myös vinkkilista valtakunnallisiin digiasioihin.

Mitä päivityksiä on tehty digiajokorttiin?

  • Kaikki osiot A-E ovat pysyneet samannimisinä, vain suoritteisiin on tullut muutoksia ja niitä on pyritty selkeyttämään
  • OverDrive on lisätty vaihtoehtoiseksi E-kirja suoritteeksi A-osioon
  • A-osiossa pohdittavaksi on tullut omassa kirjastossa tarjottava digiopastus
  • B-osion Somevideoiden ABC pyrkii laajempaan katsaukseen somevideoiden tekemisestä eri palveluissa
  • B-osion Canva kurssi on vaihtoehtoinen Publisher-kurssille
  • C-osion Virtuaaliympäristöt koulutuksen vetäjä vaihtuu ja mukaan on tullut käytännön harjoituksia
  • D-osion rakennetta on tarkennettu, tallenteet ovat tulossa katsottaviksi alkuvuodesta ja Outlook tehokäyttöön-koulutus pidetään etäkoulutuksena
  • E-osion kokonaisuuteen on tulossa mahdollisesti myös keväälle koulutuspäivä

Miten suoritan digiajokortin?

  1. Digiajokortti koostuu pakollisista ja valinnaisista osista
  2. A-osa on pakollinen suorituksessa (kaikki kohdat ruksitettu)
  3. B – E –osista valitaan vähintään yksi, johon kerätään kaikki viisi ruksia
  4. Kun olet kerännyt merkinnät korttiin, täytä tämä e-lomake
  5. Suorituksia seurataan aktiivisesti ja suorituksesta saa palkinnon
  6. Muista myös kertoa esimiehellesi digiajokortin suorituksestasi

LATAA JA TULOSTA OMA DIGIAJOKORTTI TÄSTÄ (*** päivitetty 13.1. ***)

Mistä digiajokorttikoulutukset löytyvät?

Katso kaikki kevään digiajokorttikoulutukset koulutuskalenterista ja kokonaisuudet digiajokortin sivuilta. Ennakkotiedot syksyn digiajokorttikoulutuksista on myös saatavilla.

Huomaathan myös, että pienten kuntien digiajokorttikoulutukset ovat kaikille PiKe-alueen kirjastolaisille avoimia. Jos niissä on tilaa, ilmoittaudu mukaan. D-osion suorittajille on tarjolla mm. kaksi Outlook-etäkoulutusta. Lisätietoja pienten kuntien koulutuksista saa Terhi Turkialta ( [email protected]).

Miksi ja miten digiajokortti kannattaa suorittaa?

  • Digiajokortti antaa työntekijälle perustiedot digiosaamisesta kirjastoympäristössä.
  • Digiajokortti auttaa digiosaamisen haltuunotossa. Digiosaaminen on lukutaitoa. Kirjastojen tulee opastaa taitoja, jotka auttavat ihmisiä käyttämään omia laitteitaan ja samalla niiden heille tarjoamia sisältöjä. Kirjasto auttaa palvelujen ja sisältöjen äärelle.
  • Digiajokortti tarjoaa eväitä digiopastustilanteisiin. Opastaminen on tiedonhakua. Kirjaston tehtävä on tarjota tietopalvelua, ja digitaalisissa pulmissa opastaminen ja auttaminen on ennen kaikkea tietopalvelua, tiedonhakua.

Digiajokortin voi suorittaa siten, että se vahvistaa jo olemassa olevia taitoja tai se tarjoaa mahdollisuuden aivan uusien taitojen haltuunottoon. Työntekijä valitsee vähintään yhden valinnaisen osion. Työntekijä voi valita myös useamman valinnaisen osion.

Työyhteisössä on mahdollista jakaa suoritettavat valinnaiset osiot kiinnostuksen mukaan ja jakaa saatua tietoa työkavereille. Työntekijä voi suorittaa vaikka koko kortin niin halutessaan tai käydä pakollisten osuuksien lisäksi yksittäisiä koulutuksia muista osioista. Mahdollisuuksia on monia. Digiajokorttia voi esimies hyödyntää kehityskeskustelujen tukena.

Ajokortin suorittamisen on voinut aloittaa vuonna 2019 ja sen suorittamista voi jatkaa tai aloittaa vuonna 2020. Koulutuksia on erityyppisiä: työpajoja, webinaareja, webinaaritallenteita, etäkoulutuksia, opetuspaketteja, videoita ja itseopiskelumateriaaleja.

Digiajokortin suorittamiseen menee työaikaa noin viikko.

Vinkkilista digiasioihin liittyen

Digissä tapahtuu paljon myös valtakunnallisella tasolla. Tässä vinkkilista digisioihin tällä hetkellä.

  • Kifin sivuille on koottu Digiopastus-sivu, joka kokoaa yhteen ajantasaisen tiedon ja linkit, tarjoten apua sähköisten palvelujen opastamiseen.
  • Digi-ja väestötietovirasto koordinoi valtakunnallista digituen antajien verkoston kehittämistä ja tukee digituen antajia. Suomidigi.fi-palvelusta tulee digituen materiaalin kotipaikka 7.2. Ensimmäinen digituen eOppiva-koulutus julkaistaan helmikuun lopussa. Digituen ensimmäinen verkkokoulutus keskittyy ihmisen kohtaamisen ja opastamisen taitoihin.
  • Haluatko lisätietoa ja tukea Celian käytttöön? Celia järjestää keväällä tiistaisin kerran kuussa kyselytunteja, joihin voi vapaasti liittyä Skype-linkin kautta. Lisätietoa, suorat linkit ja päivämäärät löytyvät täältä.

Katso myös digilinkkilistaus Akepiken sivuilta.

Lisätietoja digiajokortin koulutuksista:
Projektisuunnittelija Salla Hyökki
040 800 7821 / salla.hyokki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *