Kiinnostaako työelämävaihto? 🧳 PiKe-kirjastojen työelämävaihtotarjotin on auki 🧳

PiKe-alueen digihanke on pian puolivälissä, ja on aiheellista koota yhteenvetoa hankkeen asioista. Meneillään olevat toimenpiteet koronavirus -epidemian hidastamiseksi vaikuttavat myös digihankkeen toimintaan. Onneksi moni digiasia onnistuu hienosti etänäkin ja myös oman osaamisen kehittämiselle löytyy aikaa, jos kirjaston asiakaspalvelussa hiljenee.

Digiajokortti. Nyt

Digihankkeen tehtävä on kaksiosainen. Ensimmäinen osa on henkilöstön digiosaamisen kehittäminen. PiKe-alueella osaamisen kehittäminen liittyy kiinteästi digiajokorttiin, joka vastaa Yleisten kirjastojen neuvoston suositukseen kirjastojen asiakaspalvelussa toimivan digitaidoista. Digiajokortin suorittamiseen kannustaminen on siis keskeinen osa digihankkeen tehtävästä.

Kevään loput lähikoulutukset joudutaan koronavirus -epidemian vuoksi siirtämään syksyyn tai järjestämään etänä. Suuri osa digiajokortin koulutussisällöistä on tarjolla verkossa. Jos asiakaspalvelutehtäviä on tarjolla poikkeustilanteen vuoksi vähemmän tai etätyöhön ei tunnu löytyvän tarpeeksi sisältöjä, tarjoutuu entistä parempi mahdollisuus oman osaamisen kehittämiseen vaikkapa digiajokortin sisältöjä suorittamalla.
Hankkeen piiriin kuuluvisssa kirjastoissa on tartuttu ilahduttavan hienosti digiajokortin suorittamiseen. Pienille kirjastoille suunnattuihin 12:een koulutukseen on ilmoittautunut yli 80 kirjastolaista.

Digiajokortti on mahdollista suorittaa tämän vuoden loppuun mennessä. Ensi vuonna digiajokortin sisältöjä ei tarjota enää, ainakaan samassa laajuudessa kuin tänä ja viime vuonna. Koulutuksiin kannattaa tulla mukaan ja tehdä digiajokortti nyt, kun se on vielä mahdollista. Kaikki koulutukset löydät sivulta akepike.fi, linkistä ”koulutukset”.

Digikahvitellaan – ehdota aihetta!

Digiajokorttikoulutusten lisäksi digihanke järjestää kevään aikana etänä neljä kertaa niin sanotut digikahvit, vaihtuvin aihein. Ensimmäisillä digikahveilla oli aiheena älylaitteet kirjastoissa ja mitä niillä voi tehdä, ja toisella kerralla e-aineistot esille. Seuraavat digikahvit pidetään huhtikuun lopulla, niiden aihe on vielä auki. Jos sinulla on mielessäsi vapaamuotoiseen etätilaisuuteen sopiva digiaihe, voit ehdottaa sitä sähköpostitse terhi.turkia(at)tampere.fi

Koordinaattori suunnitteluavuksi

Koulutus-aihepiiriin löyhästi kuuluvaksi voitaneen laskea myös digihankkeen tarjoama suunnittelutuki. Suunnittelutuki tarkoittaa, että kirjasto voi kutsua digihankkeen koordinaattorin käymään esimerkiksi työpäivän ajaksi ja miettimään yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa digiin liittyvän tapahtuman tai toiminnan järjestämistä.
Koordinaattorin voi kutsua myös yleisesti digiasioiden aiheuttamaa pohdintaa auttamaan. Vierailu voi sisältää pienimuotoista koulutusta toivomastanne aiheesta. Suunnittelutuki voi olla monenlaista eikä se edellytä kirjastolta toiminnan järjestämistä tai toimintatapojen muuttamista, joten kannattaa rohkeasti käyttää tilaisuus hyväksi!

Korona-tilanne rajoittaa matkustamista, joten kevään aikana koordinaattori ei pääse fyysisesti paikan päälle. Etäpalaverit sen sijaan onnistuvat hyvin. Matkustaminen onnistuu taas kunhan tilanne sen sallii.

Verkostojen kartoitus alulla

Digihankkeen toisena tehtävänä on digituen tarjoajien toimintaverkoston tuntemuksen ja yhteistyön kehittäminen paikallisesti ja alueellisesti. Tämä tarkoittaa, että kirjastojen ei tarvitse eikä kannata tehdä kaikkea yksin, eikä ottaa ainoana toimijana vastuuta asiakkaiden digipulmista. Kirjasto voi tehdä oman osansa kuntalaisten digitaitojen tukemisessa muiden toimijoiden ohella ja yhteistyössä näiden kanssa.

Verkostoitumisesta keskusteltiin loppuvuoden kirjastovierailuilla. Keskustelujen perusteella kirjastot ja kunnat ovat hyvin erilaisia – jossaikn on paljonkin yhteistä toimintaa, toisaalla ei niinkään. Siksi kannustinkin kirjastoja miettimään paikallisia yhteistyökumppaneita, joille voisi tarjota esimerkiksi tilaa kirjastosta digiopastamisen järjestämiseen. Olen lähetellyt sähköpostia osaan hankkeen kirjastoista, kysellyt verkostoitumisen tilanteesta ja saanut mukavasti vastauksiakin.

Verkostoituminen on asia, joka muhii jatkuvasti pinnan alla ja kehittyy muutakin kautta kuin kirjastojen alkuun sysäämänä. Digituen ympärille verkostoituminen on kaikille toimijoille uutta, ja se voi tuntua vaikeasti lähestyttävältä kokonaisuudelta. On kuitenkin hyvä, jos sitä on kirjastoissa vaikkapa alustavasti mietitty, ehkä kokeiltukin jotain yhteistyömuotoja ja saatu kokemuksia joita voidaan jatkossa hyödyntää.
Digihankkeessa on mietitty työkalua joka auttaisi digituen verkostojen hahmottamisessa ja yhteistyökumppanien löytämisessä. Sellainen on näillä näkymin tulossa joko valtakunnalliseen tai PiKe-alueen käyttöön.

Digihanke tuottaa myös materiaaleja digiopastamisesta ja kirjastojen digityöstä, osan PiKe-tasoisesti ja osan yhteistyössä valtakunnallisten toimijoiden tai hankkeiden kanssa. Ensimmäiset materiaalit ilmestyvät ja jaetaan alueille kevään aikana.

Muista Digihelppi!

Tukea digiasioihin tai esimerkiksi digiahdistuksen purkukanavaksi sopii WhatsApp -ryhmä PiKe-digihelppi. Ryhmä on toiminnassa ja keskustelu kaikenlaisesta digistä maan ja taivaan välillä enemmän kuin sallittua. Liity siis mukaan, jutellaan!

Monta lusikkaa sopassa: muut digin ympärillä hääräävät hankkeet

Digi ja sen aiheuttama tuen tarve on höyrynnyt jo jonkin aikaa tosi kuumana perunana niin kirjastojen kuin muidenkin yhteiskunnan toimijoiden lautasilla. Helposti saattaa tuntua, että digihöyryä nousee jo korvistakin. Kehittämiskirjastojen digihankkeiden lisäksi valtakunnallisesti ja alueellisesti on meneillään muutakin: hankkeita ja digituen koordinointia, jotka ovat herättäneet kysymyksiä.

Piirroskuva, jossa on erilaisia pilviä, sateenkaari ja lintu. Pilvissä lukee artikkelissa mainittujen toimijoiden nimiä.
Digitukea Suomessa koordinoi DVV. Lisäksi nyt on meneillään monia eri digihankkeita.
Kaikilla on yhteinen tavoite: ihmisten auttaminen digissä.
Digi- ja väestötietovirasto koordinoi valtakunnallisesti

Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät vuoden alusta Digi- ja väestötietovirastoksi, jota tuttavallisemmin kutsutaan lyhenteellä DVV. Uusi virasto edistää digitalisaatiota yhteiskunnassa, tukee asiointia julkisen hallinnon kanssa ja pyrkii tiivistämään yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Tämä liittyy kirjastoihin siten, että DVV tulee julkaisemaan digitukeen liittyvää materiaalia, kuten syksyllä ilmestyneen digituen eettisen ohjeistuksen sekä tuoreen ”digituki – taitoja tuen antajalle” –verkkokurssin. DVV:lta on juuri ilmestynyt myös valtakunnallinen digitaitokartoitus, jota jaetaan myös kirjastoihin ja näiden verkkosivuille kansalaisten täytettäväksi.

Digi- ja väestötietovirasto on siis pysyvä viranomaistaho joka koordinoi digitukea valtakunnallisesti.

Valtakunnallinen kirjastojen digihanke

Kirjastoilla on meneillään alueellisten digihankkeiden lisäksi kirjastojen valtakunnallinen digihanke, jota vetää valtakunnallista kirjastojen kehittämistehtävää hoitava VaKe. Se muun muassa tuottaa kirjastoille digityöhön liittyviä yhteisiä materiaaleja. VaKen digihanketta vetää Helsingistä Päivi Litmanen-Peitsala, ja hanke jatkuu kesään 2121 asti.

Pirkanmaan liiton digihanke

Näiden lisäksi on vielä maakuntien liittojen digihankkeita, joissa pyritään kartoittamaan ja koordinoimaan digitukea maakunnallisella tasolla. Maakuntien liitot ovat voineet hakea hankerahaa tähän tarkoitukseen ja Pirkanmaan liitolla on parhaillaan meneillään hanke joka kantaa nimeä PiDiKe. Hankkeen tarkoituksena on koota Pirkanmaan digitukea tarjoavat toimijat verkostoksi. Tämän hankkeen olemassaolo voi vaikuttaa kirjastojenkin työhön, mahdollisesti tarjoamalla verkostoja joiden kanssa tehdä yhteistyötä. Pirkanmaan hanketta vetää projektipäällikkö Markus Lappi. Keski-Suomen liitolla ei ole vastaavaa maakunnallista digihanketta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *