Aspa-ajokorttikoulutukset joulukuussa 2021

Tähän koulutusartikkeliin on koottu tietoa joulukuun aikana suoritettavista aspa-ajokorttiosioista ja lyhyesti toteutuksista vuonna 2022. Joulukuussa on mahdollista suorittaa ajokortin valinnaisen E-osion esitysosuudet suoralähetyksenä ja tehtävät Libopissa. Tämän lisäksi pystyt suorittamaan Liboppi-oppimisalustalla minkä tahansa tai halutessasi kaikki Aspa-ajokortin valinnaisista osioista B-E.

Kaikki Aspa-ajokorttiin liittyvät koulutukset ja tiedot valinnaisten osioiden Liboppi-toteutuksista löytyvät Aspa-ajokortin omalta sivulta. Vaikka et ehtisi osallistua aspa-ajokorttikoulutukseen joulukuussa livenä tai Libopissa, voit kuitenkin työstää esimerkiksi Aspa-vihkoa itsenäisesti tai työyhteisösi kanssa yhdessä. Jos taas koet jo sekä pakollisen A-osion että työssäsi tarvitsemasi valinnaiset osiot käyneesi ja päässeesi toteuttamaan ASPA-tekoja käytännössä kirjastossasi, voit täyttää ASPA-ajokortin suorituslomakkeen.

Aspa-ajokortti E: Johda asiakaspalvelua ja tunnista odotukset

Lisätiedot ja ilmoittautuminen suoralähetyspäivään 24.11. mennessä tästä. Liboppi-kurssi tehtävineen ja tallenteineen avataan suoralähetyspäivän 8.12. jälkeen. Ymmärsit siis oikein, 8.12.2021 jälkeen voit suorittaa minkä tahansa tai halutessasi myös kaikki ASPA-ajokortin valinnaiset osiot vain Liboppi-kurssien välityksellä – osallistumista suoralähetyspäivään ei tarvita!

Tämänhetkiset Aspa-ajokorttikoulutukset Liboppi-oppimisalustalla

Ohesta löydät listattuna Liboppiin kevään ja alkusyksyn aikana lisätyt Aspa-ajokorttiin liittyvät tilaisuudet. Jokainen Liboppi-kurssitoteutus koostuu tallenteista ja tehtävistä. Tehtävien suorittaminen Liboppin kurssilla kuuluu myös suoralähetyspäivään osallistuneille. Jos Liboppi on toistaiseksi vielä alustana vieras, siitä ja sen PiKe-alueen henkilöstölle tarjoamista sisällöistä pääset lukemaan täältä. Oheisista linkeistä pääset tilaamaan myös kurssikirjautumiseen tarvittavat kurssiavaimet.

Tuliko valmista? Muista antaa palautetta ja täyttää suorituslomake

Palautetta Aspa-ajokorttitilaisuuksista ja Liboppi-kursseista

Jokaisesta Aspa-korttitilaisuudesta kerätään palautetta toteutuksiin osallistujilta, jotta kokonaisuutta voidaan kehittää paremmaksi. Palautetta pyydetään tilaisuuksien jälkeen ja jokaisen Liboppi-kurssin päätösosuudessa. Ohesta pääset antamaan palautetta myös suoraan tutulla koulutuspalautelomakkeella. Suoran palautteen antaminen on tärkeä tapa saada ääntäsi kuuluviin, joten hyödynnäthän sen kautta mahdollisuutesi vaikuttaa tuleviin ASPA-ajokorttitoteutuksiin.

Aspa-ajokortin suorituslomake

Suorituslomakkeen pääset täyttämään tästä linkistä. Palkinnon saat itsellesi tämän jälkeen. Onnea!

ASPA-ajokortti vuonna 2022

ASPA-ajokortti on kahden vuoden ajan Pirkanmaan ja Keski-Suomen yleisten kirjastojen henkilöstölle tarjottava perustason opintokokonaisuus monikanavaisesta palveluosaamisesta kirjastotyössä. Tästä löydät tietoa siitä, kuinka pääset jatkamaan ajokortin suorittamista myös ensi vuonna. Varmistuvista päivämääristä tiedotetaan erikseen ja kevään koulutuskalenterissa.

A – Asiakaspalvelu PiKe-kirjastoissa (pakollinen osio) – valitse toinen näistä ja tutustu tehtävävihkoon

Aspa-ajokortti A1: Nuorten kohtaaminen ja yhdenvertainen kirjasto

 • Työpäivän mittainen tilaisuus, tulossa kaksi kertaa keväällä 2022 etämuodossa
 • Samansisältöinen kuin vuonna 2021
 • Työpajamaiseen tilaisuuteen osallistutaan vain livenä
 • Sisältää seuraavat aiheet:
  1. Tavoitteena monikanavaisuus
  2. Nuorten kohtaaminen
  3. Yhdenvertainen kirjasto

Aspa-ajokortti A2: Esteetön, saavutettava ja turvallisempi kirjasto

 • Työpäivän mittainen tilaisuus, tulossa kaksi kertaa syksyllä 2022 etämuodossa
 • Samansisältöinen kuin vuonna 2021
 • Työpajamaiseen tilaisuuteen osallistutaan vain livenä
 • Sisältää seuraavat aiheet:
  1. Tavoitteena monikanavaisuus
  2. Esteettömyys ja saavutettavuus
  3. Turvallisempi kirjasto

ASPA-tekoja. NYT! – PiKen aspa-ajokortin tehtävävihko

A-osioon kuuluu myös tehtävävihko, joka vie koulutustilaisuuksien sisällöt tehtäviensä avulla osaksi käytännön työtä ja markkinoi ajokortin valinnaisia osia. Se jaetaan jokaiselle työntekijälle. Jos sinulta tai kirjastostasi puuttuu vihko, voit pyytää niitä projektisuunnittelijalta.

B-E – Vaihtoehtoiset osiot – koulutus ja tehtävät Libopissa – valitse vähintään yksi

ASPA-ajokortin valinnaisten osioiden opiskelu tapahtuu kokonaan Libopissa. Voit ilmoittautua kurssille ja suorittaa sen silloin kun itsellesi parhaiten sopii. Yksittäisen kurssin suoritusaika on noin yksi työpäivä. Löydät ilmoittautumisohjeet kursseille oheisista linkeistä:

Kysyttävää?

Projektisuunnittelija Juliaana Grahn

juliaana.grahn(a)tampere.fi
+358 40 800 7821

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.