Tulossa pe 10.2. Informaatiolukutaidon etäkahvit

Näin vuoden lopussa on aika kerrata hieman vuoden aikana tapahtunutta ja laittaa lukuja pakettiin! Ihan alkuun haluan kiittää teitä kaikkia – koko meidän PiKe-alueen henkilöstöä. Teidän osallistumisenne ja panoksenne meidän järjestämiin tilaisuuksiin, koulutuksiin, työpajoihin, webinaareihin, oppimisvierailuihin ja tiimeihin on kaiken lähtökohta. Ihmiset tekevät kirjaston ja meidän tehtävä on palvella alueemme kirjastoja mahdollisimman hyvin.

Järjestimme tänä vuonna 91 erimuotoista oppimistilaisuutta, joissa oli osallistujia yhteensä 2484 henkilöä. Tämä on noin puolet enemmän kuin kehittämiskirjastotoiminnan ensimmäisenä vuonna 2018. Kaikista kävijöistä 614 henkilöä eli noin 25 prosenttia osallistui etäyhteyksien välityksellä. Kirjakutsujen osalta tehtiin yhteistyötä myös Kirjastokaistan kanssa ja tämä jatkuu ensi vuonna. Eniten osallistujia oli Tampereen kaupunginkirjastosta 692 henkilöä, Jyväskylän kaupunginkirjastosta 351 henkilöä, PIKI-kirjastoista 370 ja Keski-kirjastoista 241 osallistujaa. Tämä on suhteellisen hyvin linjassa kaupunkien ja kimppojen koon suhteen.

Erilaisissa tilaisuuksissa oli vaihteleva määrä osallistujia ja sopiva oppimisformaatti määräytyykin tavoitteiden kautta. Mitä koulutuksella pyritään saavuttamaan? Luentomaiset isojen osallistujamäärien tapahtumat sopivat tiettyjen aiheiden välittämiseen, kun taas työpajoissa ja pienryhmäopetuksessa oppiminen ja vuorovaikutus on monesti toimivampaa. Osallistujien keskiarvo koulutuksessa oli 27 osallistujaa ja kolme eniten kirjastolaisia keränneitä tilaisuuksia olivat Valta, valinta ja kokoelmat (100 osallistujaa), Kirjakutsut 2018 (89 osallistujaa + kymmeniä striimin välityksellä ja tallenteiden katselijoina) sekä Avaimet tulevaisuuden musiikkikirjastoille (70 osallistujaa).

Henkilöstön digiosaamisen kehittäminen oli tämän vuoden painopiste. 91 tilaisuudesta reilu puolet eli 52 kappaletta liittyi eri muodoissaan digitaalisuuden vaikutuksiin tai digiosaamisen kehittämiseen. Digiajokortin suorittaneita PiKe-kirjastolaisia on vuoden lopussa reilu 20 kappaletta ja digiajokortin suorittamiseen pakollisen Digiä opastamaan -kokonaisuuden on käynyt peräti 255 työntekijää. Tämä on nimittäin reilusti yli kolmannes koko alueen henkilöstöstä. Yleisesti ottaen digiajokortin motivoiva luonne ja kenties myös hienot ajokorttipalkinnot ovat saaneet osallistujat mahtavasti liikkeelle näihin koulutuksiin.

Keräämme jokaisesta järjestämästämme tilaisuudesta palautetta ja saamme sitä teiltä runsaasti. Se on erittäin ilahduttavaa ja niiden pohjalta toimintaa suunnataan sekä kehitetään herkeämättä. Yleisarvosana tilaisuuksista on selkeästi 4/5 eli sisältöihin ollaan tyytyväisiä. Jotkut koulutukset voisivat paremmin tarjota uutta tietoa, ja vaikkakin kertaus on uuden oppimisen kannalta elintärkeää, tämä meille hyvä viesti tulevaisuuden sisältöjen parantamiseksi. Tarkempien palauteanalyysien ja vapaapalautteiden nostojen aika olkoon ensi vuonna.

Kiitos siis koko PiKe-alueen mahtavalle ja osaavalle porukalle tästä hienosta vuodesta 2019! Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Terveisin,
Jarkko, Salla ja koko akepiken tiimi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *