Ääniä kirjastosta -podcast avaa sisältöjä verkossa – Lue hyvät vinkit ja katso PiKe-webinaari aiheesta

Kirjastonhoitaja Janne Seppänen Lahden kaupunginkirjastosta kertoi pikeläisille kokemuksia Ääniä kirjastosta -kirjastopodcastin tekemisestä ja toiminnan aloittamisesta. Miten podcastit taipuvat vinkkaukseen ja mitä ominaispiirteitä podcastissa on sisällön avaamisen muotona?

Kirjasto-aiheiset podcastit ovat yleistyneet Suomessakin kivasti viime vuosina. Kirjastokaistan ja Kirjasammon Kirjan taajuudella -podcast tarttuu ajankohtaisiin kirjallisuuden ilmiöihin. Lahden kaupunginkirjaston Ääniä kirjastosta -podcast esittelee sisältöjä uudessa muodossa.

podcast_webinaari_artikkeli

Äänitettyä puhetta aiheesta kuin aiheesta

Podcastit ovat käytännössä äänitettyä puhetta, joita kuunnellaan mobiililaitteella. Ensimmäiset podcastit ladattiin ensin tietokoneelle ja siirrettiin kannettavalle laitteelle. Nykyisin käsitteellä viitataan enimmäkseen striimauspalveluiden kautta kuunneltuihin puheohjelmiin.

Lahdessa podcastien aiheina ovat kirjastosisältöjen erilaiset esittelyt. Teemoina voisivat lisäksi olla vaikkapa kirjastotyön avaaminen, asiakkaiden osallistaminen tai tapahtumien markkinointi. Tässä voisikin olla hienoja paikkoja uusille avauksille kirjastoissa! Janne nosti erityisen mielenkiintoisen podcastin, eli Book Club for Masochists, jossa kirjastonhoitajat esittelevät vihaamiansa teoksia.

Vinkkauspodcastin idea voi syntyä monella tavalla. Lahdessa teemoja ovat olleet esimerkiksi kevään kirja-uutuudet, lainattavat pihapelit, luova kirjoittaminen ja tv-sarjat. Kirja-aiheiset podcastit tuntuvat resonoivan asiakkaissa parhaiten kokemusten perusteella.

Podcast on yhdenlainen sisältöjen avaamisen tapa

Podcast on sisältöjen avaamisen tapana yksi muiden joukossa. Erityisesti näissä korostuu se, että podcasteissa on mahdollisuus myös laajaan aiheen käsittelyyn. Eräällä tavalla podcastit ovat siis hitaita ja pitkiä sisältöjä, vastapainona someajan informaatiotulvalle.

Tallenteita voi kuunnella milloin vaan, esimerkiksi lenkillä tai olohuoneen sohvalla. Näin ollen asiakas voi itse valita, koska hän tulee vinkatuksi.

Yleisö puuttuu podcastien esitys- ja äänitystilanteesta. Monille podcastien vetäminen voikin olla helpompi tilanne puhua. Kun kaikki toteutetaan puheen keinoin, tämä asettaa haasteita ilmaisulle, esim. sarkasmin välittyminen kuuntelijalle on todella kontekstisidonnaista. Nämä kannattaa pitää mielessä kun lähtee tekemään podcasteja.

Muoto voi olla vapaa, eli tallenteiden muodossa ja sisällöissä on liikkumavaraa. Podcasteissa voi olla kokoelma vinkkejä tai yksittäisillä jaksoilla voi olla myös oma sisäinen teemansa. Selkeä teema on helpompi markkinoida asiakkaille.

Dialogimuotoisuus tuntuu olevan luonnollisin tapa toimia eli äänitetään tilanne, jossa kaksi ihmistä keskustelee yhteisen aiheen ympärillä. Pituutta voi säädellä aiheen mukaan, Ääniä kirjastosta -podcastien kestot ovat vaihdelleet vartista puoleen tuntiin.

aania_kirjastosta

Henkilökunnan kokemukset positiivisia

Lahden mallissa podcastien tekoon osallistuvassa työryhmässä on 13 työntekijää. Osallisuus työryhmässä pohjautuu vapaaehtoisuuteen ja mukana on asiantuntijoita eri substansseista.

Kaikki ovat mukana omana itsenään ja keskusteluissa esiinnytään omalla etunimellä. Rivien välissä nostetaan kirjastoammattilaisten sisältöasiantuntemusta. Myös henkilökohtaisempiakin asioita, kuten tiettyjen teosten merkitystä, on mahdollista valottaa.

Äänitysten osalta Lahdessa on hyödynnetty pääkirjaston musiikkialueen studion laitteita. Laitteisto on tarvittaessa myös liikuteltavissa. Jos kirjastosta löytyy studio, siinä on kaikki mitä tarvitaan. Äänityslaitteisiin pääsee kuitenkin hyvin pienellä investoinnilla liikkeelle. Kokonaisuuden kannalta tärkeämpää on keskustelijoiden valmistautuminen.

Ääniä kirjastosta -podcastit julkaistaan SoundCloud-palvelussa, jonka käyttäminen on asiakkaalle aina maksutonta. Palvelusta löytyy sekä selainpohjaiset versiota että applikaatiot mobiililaitteille, joten se toimii käytännössä kaikissa käyttöjärjestelmissä.

Uusia podcasteja julkaistaan Lahdessa kahden viikon välein ja tähän mennessä jaksoja on kertynyt 12 kappaletta. Tavoitteena on pysyä tässä julkaisusyklissä myös kesäisin. Haasteita asettavat lähinnä aikataulut, eli miten saadaan äänittäjä ja puhujat samaan paikkaan yhtä aikaa.

Henkilökunta on pitänyt podcastien tekemisestä. Jännitystä on ollut ilmassa, mutta äänitystilanne on vapautunut helposti, koska podcasteissa on mahdollista puhua omakohtaisesti kiinnostavista sisällöistä. Äänityksen vievät jonkin verran työaikaa, kuten tietysti mikä tahansa sisältöjen avaaminen. Editointi, eli esimeriksi täytesanojen poistaminen, on syytä ottaa huomioon työmäärää punnittaessa.

Janne esitteli podcast-vinkkejä myös Kirjavinkkariyhdistyksen keväseminaarissa ja tallenteen löydät täältä.

Katso PiKe-webinaari #6: Podcastit vinkkauksen työvälineenä tästä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.